Novosti

12.01.2018

Volvo XC60 najbezbjednije vozilo u ukupnom poretku na Euro NCAP testovima

Volvo Cars-ov XC60 je krunisan nagradom za najbolje rezultate u klasi velikih off-road vozila i u ukupnom poretku u 2017. godini pod nazivom „Euro NCAP 2017 Best in Class“.

XC60 je postigao skoro savršenih 98 posto u kategoriji „Adult Occupant“ (odrasli putnik) i u svojoj klasi velikih off-road vozila pokazao je jasnu prednost svojih sistema u bezbjednosnim asistencijama sa rezultatom od 95 posto - 20 procentnih poena više od najbližih konkurenata u pomenutoj klasi – što naglašava poziciju Volvo Cars-a kao lidera na polju bezbjednosti automobila.
 
"Novi XC60 je jedan od najsigurnijih Volvo automobila ikada napravljenih", rekao je Malin Ekholm, potpredsednik Volvo Safety Centra. "Potpuno je opremljen najnovijom tehnologijom koja je dizajnirana da pomogne vozačima, kako bi zaštitila putnike u vozilu i druge učesnike u saobraćaju, kao što su pješaci i biciklisti, kao i ublažavanje rizika od sudara. Ponosni smo što je naša stalna posvećenost inovacijama i implementiranju novih sigurnosnih karakteristika prepoznata još jednom nagradom Euro NCAP-a „Best in Class“ (najbolji u klasi) za Volvo Cars."
 
Nagrada Euro NCAP za XC60 pristigla je poslije uspjeha koji je utemeljio Volvo XC90, a koji je u 2015. godini bio ovjenčan titulom najuspešnijeg velikog off-road vozila, kao automobil sa najboljim rezultatom u toj godini. Volvo V40 je bio drugi pobjednik Euro NCAP-a, u klasi „Small Family“ (mali porodični automobili).
 
"Naša vizija je da od 2020. godine niko ne bi trebalo da nastrada ili bude ozbiljno povrijeđen u novom Volvo automobilu", rekao je Malin Ekholm. "Dostignuća XC60 su primjeri naše posvećenosti razvijanju najnovijih sistema sigurnosti i podrške vozaču dok stremimo ka ostvarenju naše vizije."
 
XC60 se pridružuje modelima S90 i V90 u stvaranju istorije Volvo Cars-a kao prvog proizvođača koji ima sva tri najbolje rangirana automobila u Euro NCAP-ovim testovima za autonomne sisteme kočenja u vanrednim situacijama (AEB) - AEB City, AEB Inter-Urban i AEB za pješake. Ova tri Volvo vozila su jedini automobili koji su postigli savršene rezultate u sve tri AEB kategorije.
 
S90 i V90 su se, takođe, visoko rangirali u konkurenciji „Euro NCAP 2017 Best in Class“, jer su postigli 95 posto u kategoriji „Adult Occupant“ i 93 posto u kategoriji „Safety Assist“ (bezbjednosne asistencije).
 
Nagrada Euro NCAP za XC60 usledila je nakon što je XC60 nominovan za Japanski automobil godine 2017-2018. XC60 je takođe osvojio prestižnu nagradu u Velikoj Britaniji - „2017. Car Tech“ za najbezbjedniji automobil, najbolju bezbjednosnu tehnologiju i najbolji satelitski navigacioni sistem; i bio je krunisan kao luksuzni SUV godine u Velikoj Britaniji u izboru za automobil godine 2017. od strane udruženja „Professional Driver“. XC60 je, takođe, u Severnoj Americi imenovan za jednog od tri finaliste za nagradu „2018 North American Utility of the Year“, a pobjednik će biti proglašen 15. januara 2018. godine.

 
Volvo XC60 - predstavljanje


Euro NCAP nagrade

Svake godine, Euro NCAP objavljuje listu "Najbolji u klasi" kako bi naznačilai koja vozila su se pokazala bolje od svojih konkurenata lansiranih u istoj kalendarskoj godini, koristeći ponderisanu listu rezultata za tačno poređenje u svakoj klasi, u četiri područja ocjenjivanja: adult occupant (odrasli korisnik), child occupant (dijete putnik), pedestrian (pješak) i safety assist (bezbjednosna asistencija).
 
-------------------------------
 
O Volvo Car Group
Volvo je operativan od 1927. godine. Danas je Volvo Cars jedan od najpoznatijih i najpoštovanijih automobilskih brendova na svijetu sa prodajom od 534.332 automobila u 2016-oj plasiranih u oko 100 zemalja. Volvo Cars je u vlasništvu Zhejiang Geely Holding (Geely Holding) iz Kine od 2010. godine. Činio je dio Švedske Volvo grupe do 1999. godine, kada je kompaniju kupio Ford Motor Company iz SAD. Godine 2010. Volvo Cars preuzima Geely Holding.
 
Od decembra 2016. godine, Volvo Cars ima preko 31.000 zaposlenih širom svijeta. Upravna zgrada Volvo Cars, razvoj, marketing i administracija su uglavnom locirane u Getebrugu u Švedskoj. Volvo Cars upravna zgrada za Kinu nalazi se u Šangaju. Glavne fabrike automobila locirane su u Geteburgu (Švedska), Gentu (Belgija), Šengduu i Dakingu (Kina), dok se motori proizvode u Skvode-u (Švedska) i Žangđikaou (Kina), a komponente karoserije u Olofstormu (Švedska).